Karpacki Festiwal Smaków Szwajcarsko-Polski program współpracy
Szwajcarsko-polski program współpracy
W Jasiu Wędrowniczku odbył się Karpacki Festiwal Smaków. Wstęp był wolny dla każdego, a można było między innymi przyglądnąć się staropolskiemu kiszeniu kapusty, ubić własnoręcznie masło czy wziąć udział w konkursie z nagrodami. Całości dopełnił koncert zespołu BURJAN, pokazy i degustacje oraz stoiska z wyrobami naturalnymi.
Cel projektu:
- zbudowanie oferty dla turystów poprzez przygotowanie Karpackich Wieczorów dla grup/wizyt grup zorganizowanych
- promocja własnego regionu i dziedzictwa kulturowego
- kultywowanie tradycji
Korzyści:
- Wzmocnienie oferty turystycznej regionu
- Wykreowanie markowego produktu lokalnego którym byłyby Karpackie Wieczorki
- Wsparcie wspólnych działań marketingowych w zakresie produktów i usług lokalnych (współpraca z pracownią ceramiki Carpe Diem, Pracownia Fantasmagoria, Pracownia Agrafka, inne)
Uzasadnienie: w związku z licznymi wizytami studyjnymi/grupami zorganizowanymi przebywającymi na terenie Rymanowa, dobrym sposobem przedstawienia im tradycji/kultury będzie udział w Karpackich Wieczorkach organizowanych w wybranych miejscach. Wieczorki będą miały na celu przybliżenie kultury/tradycji/kuchni/obrządków regionu.
Folder obejmowałby ofertę:
Wieczorki lub nazwa „Karpacki Wieczór z Muzyką” lub myslę sobie „Tydzień w Karpatach”
to, opcjonalnie kilka propozycji cenowych w zależności od wybranej oferty:
- degustacja dań regionalnych oraz regionalnych potraw (degustacja potraw regionalnych, regionalnych kozich serów i regionalnego miodu)
- biesiada Karpacka „suto zakrapiana” regionalnymi trunkami oraz muzyką
- degustacja Karpackich win oraz opowieść sommeliera
- degustacja regionalnego piwa wraz z omówieniem sposobu warzenia
- muzyka regionalna w wykonaniu regionalnego zespołu (muzyka całego łuku Karpat)
- pokaz instrumentów karpackich z omówieniem i koncertem
- warsztaty np. wikliniarstwa, garncarstwa, pieczenia chleba, robienia krywulek, tkanie na krosnach, odtwarzenie dawnych strojów artystycznych
- frywolitki
- pokaz kowalstwa i jubilerstwa; turniej rzutu oszczepem, toporkiem, strzelanie z łuku
- warsztaty kulinarne potraw regionalnych
- grzybobranie i wspólne przygotowywanie przetworów pod okiem kucharza
- spotkanie z lokalnym poetą i czytanie wierszy np. Jan Tulik ze swoimi legendami rymanowskimi
- prelekcja karpackiego podróżnika o regionie np. Wojomir Wojciechowski czy Edward Marszałek
Oferta dla dzieci:
- warsztaty garncarskie
- warsztaty ceramiczne
- robimy „krywulki” na prawdziwych krosnach
- szyjemy artystyczne sukienki dla lalek
- idziemy w teren z przewodnikiem i poznajemy karpackie zwierzątka i rośliny
W dniu 7 września 2014 roku w Jasiu Wędrowniczku odbył się Karpacki Festiwal Smaków. Wstęp był wolny dla każdego, a można było między innymi przyglądnąć się staropolskiemu kiszeniu kapusty, ubić własnoręcznie masło czy wziąć udział w konkursie z nagrodami. Całości dopełnił koncert zespołu BURJAN, pokazy i degustacje oraz stoiska z wyrobami naturalnymi.
Program:
- spektakl dla dzieci „Smakułyki” – TEATR PODDAŃCZY Z BIAŁEGOSTOKU
- staropolskie „Kiszenie kapusty” z grupą MARUSZYNIANKI – spektakl
- konkurs z nagrodami – ubijanie masła na czas oraz wiele innych
- koncert zespołu łemkowskiego BURJAN
- prezentacja i sprzedaż wyrobów regionalnych – stoiska wystawowe
- pokazy i degustacje