Font:
Powiększ
A+
Pomniejsz
A-
Kolor:
Kontrast
A
Reset

Karpacki Festiwal Smaków Szwajcarsko-Polski program współpracy

Szwajcarsko-polski program współpracy

 

W Jasiu Wędrowniczku odbył się Karpacki Festiwal Smaków. Wstęp był wolny dla każdego, a można było między innymi przyglądnąć się staropolskiemu kiszeniu kapusty, ubić własnoręcznie masło czy wziąć udział w konkursie z nagrodami. Całości dopełnił koncert zespołu BURJAN, pokazy i degustacje oraz stoiska z wyrobami naturalnymi.

Cel projektu:

  • zbudowanie oferty dla turystów poprzez przygotowanie Karpackich Wieczorów dla grup/wizyt grup zorganizowanych
  • promocja własnego regionu i dziedzictwa kulturowego
  • kultywowanie tradycji 

Korzyści:

  • Wzmocnienie oferty turystycznej regionu
  • Wykreowanie markowego produktu lokalnego którym byłyby Karpackie Wieczorki
  • Wsparcie wspólnych działań marketingowych w zakresie produktów i usług lokalnych (współpraca z pracownią ceramiki Carpe Diem, Pracownia Fantasmagoria, Pracownia Agrafka, inne)

Uzasadnienie: w związku z licznymi wizytami studyjnymi/grupami zorganizowanymi przebywającymi na terenie Rymanowa, dobrym sposobem przedstawienia im tradycji/kultury będzie udział w Karpackich Wieczorkach organizowanych w wybranych miejscach. Wieczorki będą miały na celu przybliżenie kultury/tradycji/kuchni/obrządków regionu.

Folder obejmowałby ofertę:

Wieczorki lub nazwa „Karpacki Wieczór z Muzyką” lub myslę sobie „Tydzień w Karpatach”

to, opcjonalnie kilka propozycji cenowych w zależności od wybranej oferty:

  • degustacja dań regionalnych oraz regionalnych potraw (degustacja potraw regionalnych, regionalnych kozich serów i regionalnego miodu)
  • biesiada Karpacka „suto zakrapiana” regionalnymi trunkami oraz muzyką
  • degustacja Karpackich win oraz opowieść sommeliera
  • degustacja regionalnego piwa wraz z omówieniem sposobu warzenia
  • muzyka regionalna w wykonaniu regionalnego zespołu (muzyka całego łuku Karpat)
  • pokaz instrumentów karpackich z omówieniem i koncertem
  • warsztaty np. wikliniarstwa, garncarstwa, pieczenia chleba, robienia krywulek, tkanie na krosnach, odtwarzenie dawnych strojów artystycznych
  • frywolitki
  • pokaz kowalstwa i jubilerstwa; turniej rzutu oszczepem, toporkiem, strzelanie z łuku
  • warsztaty kulinarne potraw regionalnych
  • grzybobranie i wspólne przygotowywanie przetworów pod okiem kucharza
  • spotkanie z lokalnym poetą i czytanie wierszy np. Jan Tulik ze swoimi legendami rymanowskimi
  • prelekcja karpackiego podróżnika o regionie np. Wojomir Wojciechowski czy Edward Marszałek

Oferta dla dzieci:

  • warsztaty garncarskie
  • warsztaty ceramiczne
  • robimy „krywulki” na prawdziwych krosnach
  • szyjemy artystyczne sukienki dla lalek
  • idziemy w teren z przewodnikiem i poznajemy karpackie zwierzątka i rośliny
  •  

 

W dniu 7 września 2014 roku w Jasiu Wędrowniczku odbył się Karpacki Festiwal Smaków. Wstęp był wolny dla każdego, a można było między innymi przyglądnąć się staropolskiemu kiszeniu kapusty, ubić własnoręcznie masło czy wziąć udział w konkursie z nagrodami. Całości dopełnił koncert zespołu BURJAN, pokazy i degustacje oraz stoiska z wyrobami naturalnymi.

Program:

  • spektakl dla dzieci „Smakułyki” – TEATR PODDAŃCZY Z BIAŁEGOSTOKU
  • staropolskie „Kiszenie kapusty” z grupą MARUSZYNIANKI – spektakl
  • konkurs z nagrodami – ubijanie masła na czas oraz wiele innych
  • koncert zespołu łemkowskiego BURJAN
  • prezentacja i sprzedaż wyrobów regionalnych – stoiska wystawowe
  • pokazy i degustacje