Font:
Kontrast
Reset

Wycieczka w Tatry Niepublicznej Szkoły Montessori z Rymanowa

W dniach 24-25 kwietnia 2019 roku dzieci z Niepublicznej Szkoły Montesorri w Rymanowie uczestniczyły w wycieczce w Tatry, gdzie spędziły dwa dni obfitujące w przygody. Projekt był współfinansowany przez Fundację Jaś Wędrowniczek.

Na samym początku - przed wycieczką w szkole odbyło się spotkanie z dziećmi, na którym Pani Prezes Fundacji Justyna Szepieniec wraz z nauczycielką Panią Anetą Pojnar opowiedziały o tym, jak się przygotować do podróży i na co zwrócić uwagę w planowaniu wycieczki, np. co trzeba ze sobą zabrać. Hasłem przewodnim było: "low-budget", dzieci miały samodzielnie zaplanować podróż do Zakopanego niskobudżetowo. Dzieci dowiedziały się co można tam zobaczyć, ile będzie trwała podróż, ile dzieli ich kilometrów do celu podróży oraz samodzielnie dzwoniły do hoteli, by zapytać się o cenę noclegu, czy do firmy transportowej zapytać o autokar. Mogły też pooglądać pamiątki przywiezione z różnych wycieczek i dopytać o to, co ich zainteresowało.

Pierwszego dnia dzieci przeszły po górach około 9 kilometrów. Towarzyszył im przewodnik tatrzański, który opowiadał o zwierzętach i roślinności górskiej. Była przeprawa przez strumyk górski, ale też w wyższych rejonach zalegał jeszcze śnieg, także wycieczka była mocno zróżnicowana pogodowo. Można było zobaczyć m.in. salamandry, wiewiórki czy żabi skrzek. Dzieci odwiedziły też punkt Tatrzańskiego Ochotniczego Pogotowia Ratunkowego, dowiedziały się, czym zajmuje się TOPR i ratownicy górscy. Posłuchały różnych historii ratowniczych oraz miały okazję wejść na pokład śmigłowca TOPR-u i zobaczyć wszystkie sprzęty niezbędne do ratowania ludzkiego życia w górach. Dzień zakończył się ogniskiem z pieczeniem kiełbasek oraz zabawami przy hotelu.

Drugiego dnia dzieci zwiedzały Zakopane - miały okazję zobaczyć Krupówki, zabytkowy kościółek oraz porozmawiać z okolicznymi mieszkańcami. Droga do domu upłynęła w fantastycznej atmosferze, wspomnieniom i śpiewom nie było końca, a dzieci jeszcze długo opowiadały o tej wspaniałej podróży.