Font:
Kontrast
Reset

Wielkie wyprawy

"Wielkie Wyprawy", czyli cykl spotkań z podróżnikami, organizowany w Jasiu Wędrowniczku od 12 lat. Pierwszy raz jednak przybrał formę festiwalową i został zrealizowany z takim rozmachem z udziałem Fundacji. W trakcie trzech, intensywnych dni goście mieli okazję poznać niezwykłych, interesujących ludzi, pełnych pasji i energii oraz posłuchać o dalekich, egzotycznych krajach, ich przyrodzie, kulturze i zwyczajach.

Spotkania z podróżnikami zostały podzielone na dwa bloki, dla dorosłych i starszej młodzieży, podczas których goście wysłuchali prelekcji legend sportu, górskich wypraw i podróży. Ze względu na liczne grono prowadzących, blok ten został podzielony na trzy dni wykładowe. W spotkaniach brali udział:

• Paweł Kolanko "Korona Gór Europy dla miasta Krosna"
  • Tomasz „Cienki” Cienkus - Brazylia "W krainie nostalgii, radości i szaleństwa" oraz "Poszukując domków z piasku i gliny" Mali/Burkina
  • Wojtek Kukuczka „Lhotse - Rozgrywka pokerowa"
  • Kacper Porembski „Norwegia - bez planu, bez pieniędzy. Przed siebie, w głąb siebie"
  • Kamila Kielar "Kropla w Morzu" oraz "W poszukiwaniu niedźwiedzi"
  • Zbyszek Bąk  „Australia, Nowa Zelandia, Tasmania”
  • Maciej Tarasin "Malowidła Naskalne Chiribiquette"
  • Robert Kulik  autor powieści "Odludek. Solitary Soldier. "Afganistan" - opowieść żołnierza... ppłk Michał Pycio  oficer sił specjalnych, dowódca misji bojowych w Afganistanie i Iraku.
  • Rafał Fronia "Spieszmy się kochać góry, tak szybko umierają"
  • Denis Urubko "Samotność na 8000" ("The Loneless over 8000")

Piątkowy oraz niedzielny poranek zostały skierowane do dzieci. W pierwszym dniu odbyły się dni otwarte dla szkół, natomiast w niedzielę Jaś Wędrowniczek wraz z podróżnikami byli do dyspozycji najmłodszych. Dzieci miały również możliwość przejażdżki psim zaprzęgiem.

Ponadto w programie dla dzieci znalazły się:

• POLA I MICHAŁ "Król Pakal Wielki i Cywilizacja Majów"/ prelekcja, slajdowisko
  • koncert lokalnego zespołu "Zamieszańcy"

Projekt "Wielkie wyprawy" został zrealizowany dzięki sponsorom: Lyofood, Hypoxico Polska, 3stu, PIB NOWUM Michał Komsta, LO-STARK Stacja Demontażu Pojazdów, KPU Karpacka Państwowa Uczelnia.

Fundatorem nagród był: Good Sport.

Wydarzenie odbyło się pod patronatem Gminy Rymanów, Burmistrza Gminy Rymanów.

Patronat medialny objęli: KrosnoCity.pl, Krosno24.pl, Nowiny24.info Portal informacyjny nowiny24.pl, Krosno112.pl, Supernova.