Telefony…

Kiedy my spokojnie siedzimy w naszych domach do Fundacji telefony dzwonią nieustannie i z drugiej strony słyszymy:
* trzy letnie dziecko z matką i babcią – udało się im wydostać z miasta Izium, obwód Charkowski, będą we wtorek we Lwowie, przyjedziesz po nie?
Obydwie kobiety wykształcone, logopedki, nie znają nikogo w Polsce.
* w naszej okolicy przebywa kobieta z chłopcem, mają pobyt na dwie doby. Kobieta płacze, nie wie co ma dalej robić?
* Tarnopol-dzwoni pani Małgosia z Głowienki. Natalia, której ciocia mieszka w Tarnopolu prosi dla niej o żywność. Ciocia, starsza kobieta, Polka z pochodzenia jak i jej siostra nie wychodzą z domów, są niechodzące. Żywności brakło, ogrzewanie wyłączone. Pojedziemy z lekami, ciepłą odzieżą, pani@Małgorzata Matelowska, Małgorzata Malga z przyjaciółmi organizują ciepłe ‚bamboszki’ i pozostałe potrzebne rzeczy dla osób w Tarnopolu, których po informacji, że tam będziemy we wtorek zrobiła się cała grupka.
Pojedzie z nami również Natalia, która przebywa w Sanoku, chce odwiedzić ciocię, nie wiadomo czy nie ostatni raz… Natalia była wychowywana przez ciocię z Tarnopola.
* Studentka ze Lwowa-dzwonią w jej imieniu osoby które dziewczynie pomagają z Rymanowa Zdroju. Studentka chciałaby wrócić do Lwowa, tam jest jej tato, a w Drohobyczu rodzina, pojedzie z nami we wtorek.
* Wrocław: wolontariuszka dzwoni, czy nadal organizujemy wyjazdy do Holandii. Jako wolontariusz pracuje kilka dni, spotyka coraz więcej osób, które przybyły do Polski i nie mają gdzie się podziać, stoją na dworcu i płaczą z dziećmi i podręczną torbą „całego życia”.
* Yuriy Yakovlyev – Yura wczoraj odwiedził nas z żoną wieczorem w Jasiu Wędrowniczku, zabrali dużą ilość ubrań. Dzisiaj jadą do Użhorodu, gdzie odzież zostanie przekazana wolontariuszom,
a następnie potrzebującym uchodźcom; dzieciom, matkom, osobom starszym. Yura, dyrektor generalny Aeroprakt, mistrz świata 2018 w ultralekkich samolotach i projektant samolotów A22 Foxbat i A32 Vixxen mieszka i pochodzi z Kijowa. Jego lotnisko k. Kijowa jak i aeroklub zostały doszczętnie zniszczone . Są pełni nadziei – aeroklub odbudują! Jura opowiadał przejmującą historię jego córki, której udało się szczęśliwie uciec z Kijowa. Jura trafił do nas przez Sebastian Kawa
* Irina, która przebywa u Państwa Więckiewicz, otrzymała wiadomość od siostry przebywającej w Warszawie: 19-sto letni najstarszy syn został powołany do wojska. Potrzebne są buty, okulary. Buty Jasiek Wędrowniczek zorganizował w Tagart Rymanów. Dziękujemy właścicielom sklepu, takich butów w kwocie ponad 600zł można pozazdrościć, tylko czy chcemy nasze dzieci wysyłać na wojnę… i organizować im wojenną ‚wyprawkę’… Znalazły się również specjalne okulary (Jaś Wędrowniczek) ochraniające. Wszystko zawieziemy chłopcu we wtorek.
* inny chłopak ze Lwowa czeka na leki na tarczycę – Euthyrox. Po raz kolejny dużą ilość medykamentów zorganizowali przyjaciele stomatolodzy ze Szczecina – Małgorzata Kusiowska Aleksandra Smaga, którym serdecznie dziękujemy !
* Holandia dzwoni, Pani Krysia: wszystkie osoby, które dotarły z naszych autokarów oraz te przybywające na własną rękę są bezpieczne, praca dla nich jest organizowana. Każda osoba otrzymała obiecane 60Euro na start. Nie brakuje jedzenia, jest ciepło. Powoli wszystko się klaruje, osób do Holandii przybywa, miejsca nadal są dla chętnych.
* Pan Andrzej Mazepa, nasz łącznik i przyjaciel we Lwowie-Stowarzyszenie Kultury Polskiej Ziemi Lwowskiej- dzwoni i informuje, że poszukiwana jest książeczka dla dzieci „Nieznane przygody Mikołajka”  kto ma, bardzo prosimy w imieniu Polskiej Szkoły we Lwowie.
* światowa organizacja Rotary ze Szczecina – dzwonił Leszek. Na naszą informację o wyjazdach do Holandii udało się poprzez Lwowskie domy dziecka zorganizować grupę 20-stu osób (matki z dziećmi). Przedostali się do Wrocławia, gdzie mieli zorganizowany nocleg, stąd Holendrzy podstawili busy, które zawiozły wszystkie osoby do Holandii. Są już ulokowani w bezpiecznym miejscu.
* Kobiety przebywające w naszej okolicy przyszły do mnie z informacją: chciałyby w zamian za pomoc od wszystkich mieszkańców Gminy Rymanów, coś zrobić w zamian. Sprzątanie itp. Na ten moment w Rymanowie odbywają się wiosenne porządki w których bierze udział około 1000 dzieci z wszystkich szkół. Panie z Ukrainy dołączą się do sprzątania, jak tylko pogoda się poprawi.
Tych telefonów jest dużo, coraz więcej, robimy co możemy na ile siły i czas pozwalają.

Transport darów

W miniony weekend udało się zapakować oraz przetransportować 2 busy pełne darów do wojska na Ukrainie które to przewieźli prywatnymi samochodami chłopaki ze Szczecina Oldi Oldi
Dziękujemy firmie LO-STARK Stacja Demontażu Pojazdów która udostępniła magazyn
Trzeci bus trafił do Dołhe w górach Skolskich na Ukrainie, którym wyruszył z Jasia Piotrek Bobola – policjant z wydziału prewencji w Krośnie. Stamtąd potrzebne rzeczy zostały przetransportowane do Charkowa przez osoby prywatne -Ukraińców.. to nie lada wyzwanie, bardzo niebezpieczne, wiemy że konwoje są ostrzeliwane, stąd też jako środek transportu wybrano prywatne samochody.
Z tym samym z Piotrem przyjechała do nas do Rymanowa Julka z dwoma córkami: Sofią 19lat, oraz Oksaną 8lat, które przebywają tymczasowo w Hotelu w Jasiu i pomagają przy organizacji min. samochodów z darami. W prywatnym samochodzie do Charkowa pojechał ich tato, który już szczęśliwie wrócił, a dzięki jego odwadze dary od naszej Fundacji i Fundacji Olgi z Warszawy zostały przekazane dla potrzebujących.
W miniony poniedziałek – 4 kwietnia zapakowaliśmy samochód, który pojedzie bezpośrednio do jednostki wojskowej do Żytomierza.

Pani Lidia, która koordynuje z Żytomierza transfer darów do jednostki wojskowej, połączyła się z nami w formie wideorozmowy aby wyjaśnić w szczegółach jak wygląda obecnie sytuacja w jednostce wojskowej oraz jakie są tam potrzeby.

Brak opisu.
Chcielibyśmy w tym miejscu serdecznie podziękować Darczyńcom: Firmie Kabanospol, która po raz kolejny wspomogła nas darami, tym razem jest to ponad 40kg kiełbasek,
Cukierni Domowej, p. Frączek warzywa, Iglomen, BMS, Drimpol, Szpital z Krosna (również po raz kolejny wspaniałe dary)
Wraz z żywnością przetransportowana zostanie do jednostki wojskowej w Żytomierzu siatka zrobiona przez osadzonych w Zakładzie Karnym w Moszczańcu.
Brak opisu.
💙💛Dziękujemy wszystkim darczyńcom, osobom prywatnym, które wciąż przynoszą dary, wpłacają datki, nie sposób Was wszystkich wymienić.
Dziękujemy firmom min. @Kabanospol Wielopole Skrzyńskie, która niejednokrotnie wspomagała Fundacje oraz przekazywała wiele kilogramów wędlin itp na potrzeby Ukrainy. 🇺🇦
Dziękujemy wszystkim osobom z zza granicy, którzy organizują na rzecz Fundacji Jaś Wędrowniczek zbiórki oraz wpłacają na konto fundacji.
Wpłat można również dokonywać poprzez system PayPal
Bardzo dziękujemy wszystkim 💙💛
Może być zdjęciem przedstawiającym 2 osoby, ludzie stoją i na świeżym powietrzu
Może być zdjęciem przedstawiającym 4 osoby, ludzie stoją, na świeżym powietrzu i tekst „UST E0 PROJECT”
Może być zdjęciem przedstawiającym 2 osoby i ludzie siedzą
Może być zdjęciem przedstawiającym 4 osoby i ludzie stoją
Brak opisu.
Może być zdjęciem przedstawiającym samolot
Brak dostępnego opisu zdjęcia.