🇺🇦💙💛Polska-Medyka-Mościska 🇺🇦💙💛
ok 20km od granicy w kierunku Lwowa
* przejazd przez granicę polsko-ukraińską w Medyce godz 18:00
* po stronie ukraińskiej kolejka samochodów na ok 40km w kierunku Lwowa. Wszyscy siedzą w samochodach. Niektórzy czekają już czwartą dobę
* osoby które opuszczają domy i nie mają własnych samochodów, są transportowane do granicy zorganizowanymi busami. Po drodze śpią w szkołach, innych miejscach. Mają zabezpieczone pożywienie, napoje, jest ciepło. W pomieszczeniach gdzie jest najcieplej nocują dzieci
* mieszkańcy miasteczek, młodzież, organizują jedzenie, pieką ciasta, robią pierogi, ciepłe posiłki, rozmawiają. Szkoły są zamknięte. Stacje benzynowe działają można wypić kawę, herbatę.
* każde miasto, miasteczko ma wolontariuszy patrolujących 24h/ dobę przejeżdżające samochody, pomaga to wyłapywać grupy dywersyfikantów
* przy drogach mieszkańcy organizują punkty z jedzeniem, piciem, środkami higieny. Każdy może skorzystać. Tak poznałam Romana. Roman może wiele.. mam wrażenie że tu wszyscy mogą wiele.
* Roman ma trzy córki, żonę, nie wyjeżdżają do Polski. Pomagają przerzucać towary do innych miast, mają kontakty z wojskiem. Wszyscy sobie pomagają.
* we Lwowie do którego nie zdecydowałam się pojechać coraz częściej słychać alarmy, sklepy zaczynają być puste mieszkańcy porobili zapasy żywności. Nic nie funkcjonuje zwyczajnie, brak dostaw do sklepów. Do granicy jechała z nami kobieta, mocno zdezorientowana..,
* największe zamieszanie jest przy samej granicy Ukraińskiej, tam czas oczekiwania w kolejce osób które przechodzą pieszo kilka godzin, chyba ze priorytetowo… tu trzeba uważać jest wiele osób które chcą nielegalnie przekroczyć granicę, cena 200$ od głowy taka padła propozycja. Zajął się tym Roman  a do mojego samochodu do Polski wsiadła min. Pola
* Roman ma kontakty, wie jak się poruszać, co trzeba, czego się wystrzegać
* światła awaryjne, naklejka dotycząca pomocy pomaga ominąć całą kolejkę, jeździmy wolno zwłaszcza przy policji, straży, aby nikt nie zaczął strzelać
* na granicy w miarę sprawnie z dziećmi i matkami dzisiaj był mróz minus 10 stopni.
* przez granice przewiozłam 8 osób w samochodzie na co strażnicy pozwalają wręcz zachęcają aby zabierać mamy z małymi dziećmi.
* po stronie polskiej kolejne zamieszanie wśród osób czekających na odbiór. Niedogadanie z samochodami, autobusami, opóźnienia ponad 2 dni, zmiany planów, to wszystko powoduje ze o 1:00 w nocy starsze osoby, które po raz pierwszy raz w życiu zostały zmuszone opuścić dom z powodu wojny, bez języka, znalazły się w obcym kraju i są przerażone.
Taka właśnie była babuszka, która jechała z córka i dwoma wnuczkami w wieku 15, 19 lat. Zaproponowałam nocleg w Hotelu w Jasku a stamtąd transport do Wawy i Gorzowa. I zaczęło się!!.
Po drodze dworzec w Przemyślu rodzina wysiadła bo babuszka stwierdziła ze nienawidzi hoteli.. dobrze. W Przemyślu o 2 w nocy na dworcu niewiele można zdziałać więc zdecydowały się wrócić do mnie i do Rymanowa. Ale co to jest Rymanow i dlaczego przez góry i lasy?? Po drodze babuszka zaczęła panikować ze pewnie chcę ją zabić w lesie. Dlaczego nie ma ‚życia’, domów, samochodów pod domami. … długa historia zakończona tym, ze babuszka pod Jaskiem nie weszła do hotelu tylko chciała pod Biedronkę. Przynieśliśmy jej krzesło na parking, nie usiadła, stoi tam chyba, wnuczki i córka naprzemiennie przy niej stoją, nikt nie poszedł się położyć po czterech nieprzespanych nocach. Temp minus 8 stopni. Babuszka stoi.
Córka z Wawy organizuje taxi, babuszka do autobusu nie wsiądzie 4:30 rano.
Dobranoc
W związku z Waszymi telefonami, zwłaszcza osoby mieszkające za granicą można wpłacać środki na konto Fundacji Jaś Wędrowniczek
BGZ BNP PARIBAS Oddział Krosno
PL17160014621030564540000006 z dopiskiem: POMOC DLA UKRAIN