🇺🇦 💙💛  #FUNDACJAJASWEDROWNICZEK dla Ukrainy  🇺🇦 💙💛

Jak można pomóc?
Medyka-przejście graniczne z Ukrainą.
* tysiące osób Czekających na przejściu granicznym Ukraina Polska. Śpią pod gołym niebem w śpiworach palą ogniska.
* Prywatne osoby z całej Polski przyjeżdżają samochodami z żywnością i odzieżą. Najlepiej jest złapać kontakt z organizacją która bezpośrednio przerzuci te rzeczy na stronę ukraińską np. Pomoc humanitarna dla Ukrainy Polski Czerwony Krzyż. Po
stronie polskiej jest pod dostatkiem wszystkiego.
* dla chętnych można bezpośrednio samochodem obowiązkowy paszport numer dowodu rejestracyjnego Mile widziana zielona karta przejechać na stronę ukraińską i dojechać nawet do Lwowa tam ktoś na pewno się znajdzie kto pokieruje gdzie to zostawić. A z powrotem będzie wiele osób chętnych którzy zabiorą się do Polski. Problemem jest kolejka przed przejściem granicznym na ten moment już na trzy dni. Można próbować i być w kontakcie na innych przejściach.
* Po stronie polskiej większość rodzin jest od razu zaopiekowana, czeka na nich rodzina przyjaciele inne osoby, oni mają już obrany jakiś punkt docelowy często jest to za granica Czechy Austria.
* Bardzo przydatne będą osoby tutaj przy samej granicy samochodami typu Bus które będą kursowały od Przemyśla do Medyki od Przemyśla do Medyki. Wiele osób ma kogoś czekającego w Przemyślu ale ta osoba z różnych powodów nie mogła dotrzeć pod granicę. Po drodze czeka nas kilka krotna kontrola policji wcześnie rano nie było z tym problemu ale około południa policja już nie każdego wpuszcza pod granicę, Aby nie z tworzyły się korki
* Na bieżąco kursuje kilka autobusów straży
* Bardziej przydatne na ten moment są śpiwory kołdry żywność woda paliwo agregaty aniżeli sama odzież, która Już w wielu miejscach jest porozrzucana.
* Są Organizowane ‚konwoje’ które kierują samochody do Lwowa pod określone adresy do określonych osób. Oczywiście dla chętnych.

W związku z Waszymi telefonami, zwłaszcza osoby mieszkające za granicą można wpłacać środki na konto Fundacji Jaś Wędrowniczek
BGZ BNP PARIBAS Oddział Krosno
PL17160014621030564540000006 z dopiskiem: POMOC DLA UKRAIN
________________________________________