🇺🇦💙💛 Polska-Lwów-Polska🇺🇦💙💛
osoby zainteresowane drogą do Lwowa po dzieci, mamy osoby starsze- jak to zrobić aby nie stać w kolejkach etc- wyłącznie na priv
Organizacji charytatywnych, osób prywatnych jest wiele, Lwów w najbliższych godzinach również będzie drożny
*Pojawiają się inne problemy-mamy sygnał o domu starców we Lwowie, brakuje podstawowych środków żywność etc. Pojedziemy tam jutro.
*Osoby które chcą wydostać się z Ukrainy ale nie chcą same jechać na dworzec gdyż schorowane, mają zwierzęta lub małe dzieci itp. potrzebują odbioru z konkretnych miast i domów.
Justyna Szepieniec 609729629
Moi pasażerowie w ostatnich dniach
Informacja od Pani psycholog:
1. Osoba, która ucieka przed działaniami wojennymi jest w SZOKU. Czuje przerażenie ,odrealnienia, zagubienie. Stan SZOKU może trwać około 3- ch MIESIĘCY!
Człowiek wtedy nie czuje ciała, nie czuje czy chce jeść, nie czuje czy chce pić.
Dorosły człowiek jeśli ma pod opieką dziecko reaguje tylko na potrzeby dziecka.
Nie przyjmuje żadnych intelektualnych informacji.
Trzeba zadbać o to by założył kurtkę jak jest zimno,że musi się położyć
spać jak jest późno,.
Osoba w szoku może zachowywać się agresywnie, być pobudzone, poddenerwowane, całkowicie nieadekwatnie reagować na bodźce.
2. Jest to jak żałoba, nie tylko jak po naturalnej śmierci bliskiej osoby, ale jak żałoba po wszystkim co w życiu bliskie, znane oraz wizji własnej przyszłości, strata przeszłości oraz przyszłości
3.Ważne są podstawowe informacje, jak funkcjonować w nowym otoczeniu, gdzie toaleta, jak naładować komórkę, jak zrobić sobie kawę, albo herbatę, zapewnić środki higieny osobistej, jak obsłużyć prysznic, wannę, krany, jak zamknąć drzwi, jak nagrzać/ ochłodzić pomieszczenie, jak otworzyć/zamknąć okna , jak się poruszać po okolicy , i wszystkie sprawy formalne jak przeprowadzić, krok po kroku.
4.Adaptacja, przy „zwykłej emigracji” tj . z wyboru trwa 3-5 lat!
JAK WSPIERAĆ OSOBĘ W SZOKU WOJENNYM?
1. Przywracać do czucia ciała- do czucia podstawowych potrzeb jak zaspokojenie głodu, pragnienia, odpoczynku, ciepła.
2. NIE ROZMAWIAĆ O TYM CO SIĘ STAŁO!!! ŻEBY NIE WYWOŁYWAĆ MYŚLI RETRAUMATYZUJĄCYCH!!!!!! NIE WYWOŁYWAĆ WSPOMNIEŃ!!!
3.Im większy krąg osób opiekujących, gotowych do kontaktu tym większą ulgę to może przynieść, dać poczucie bezpieczeństwa, poczucie przynależności.
4. Jeśli osoba jest nieobecna myślami, czy wpada w panikę , koncentrować jej uwagę na teraźniejszości, mówić ,że teraz jest CAŁKOWICIE BEZPIECZNA, ŻE MOŻE TERAZ BYĆ SPOKOJNA, ŻE SĄ LUDZIE KTÓRZY SIĘ O NIĄ TROSZCZĄ, ŻE JUŻ JEST DOBRZE, ŻE TERAZ MOŻE ODPOCZĄĆ.
5. Kierować jej uwagę na jej ciało, czy jest jej wygodnie, ciepło, czy może się oprzeć , oddać ciężar ciała krzesłu, łóżku ,sofie.- temu na czym siedzi.
6. Delikatny kontakt fizyczny jest Bardzo Wspierający, dotyk dłoni, objęcie, położenie dłoni na plecach, na ramionach.
7. Uśmiech!
8.DZIECI:
Dzieci PODWÓJNIE reagują na sytuację zagrożenia!!!!
Mogą być bardzo zamknięte i może być bardzo trudno z nimi nawiązać kontakt
Potrzebują DUŻO CIERPLIWOŚCI,ŁAGODNOŚCI I CZASU!!!
Kierować ich myśli na tu i teraz! Zajmować przyjemnymi aktywnościami!
9. Jeśli ktoś zacznie płakać- Być! BYĆ Obecnym! Nie bać się uczuć! To naturalna reakcja odprężenia! POZWOLIĆ SIĘ WYPŁAKAĆ, TO PRZYNOSI ULGĘ!!!!
KIEDY ŚWIAT NAM SIĘ ZAWALI OPARCIE , POCZUCIE BEZPIECZEŃSTWA DAJE ZWYKŁA NORMALNOŚĆ LUDZI WOKÓŁ.
W związku z Waszymi telefonami, zwłaszcza osoby mieszkające za granicą można wpłacać środki na konto Fundacji Jaś Wędrowniczek
BGZ BNP PARIBAS Oddział Krosno
PL17160014621030564540000006 z dopiskiem: POMOC DLA UKRAIN
________________________________________