Drodzy przyjaciele i Goście. Informacje, zdjęcia, relacje które przedstawiam w postach odkąd to wszystko się zaczęło, mają na celu pokazanie Wam czym zajmuje się Fundacja Jaś Wędrowniczek.
Spotykam wiele osób we Lwowie, docieramy do różnych miejsc. Każdy kolejny dzień jest nie podobny do poprzedniego. Będę to powtarzała codziennie, jest bardzo dynamicznie, od chaosu, emocji, działań, potem zwrot w kierunku.. a może coś zrobiłam niepotrzebnie, nie tu potrzebowali pomocy.
To jest naprawdę wszystko bardzo skomplikowanie, po 20-stu godzinach, pobytu na Ukrainie głowa po prostu pęka.
Odkąd zaczęła się wojna jedenaście razy przekraczałam granicę wschodnią. Jestem z tym ludźmi, mieszkańcami mniejszych miasteczek, nastrojami, ciężko to ogarnąć. Do tego dochodzą informacje w mediach, czasami sprzeczne z tym co widzimy na miejscu..
Potrzebujące osoby (na dzień wczorajszy) znajdują się w miejscach, coraz bardziej oddalonych od Lwowa i do takich będziemy próbowali dotrzeć.
Opinie z poniższych krótkich relacji z osobami które wczoraj spotkaliśmy proszę zachowajcie dla siebie. Aczkolwiek zacytuję słowa Pani Haliny: pomagajmy z rozumem.
Dla przypomnienia, trochę geografii, sama się szkolę… : Ukraina to kraj prawie dwa razy większy od Polski. Liczba mieszkańców porównywalna jak u nas. Daje sie odczuć podział na część wschodnią objętą wojną oraz część zachodnią w której panuje stosunkowy spokój i widoczne niemalże ‚normalne’ codzienne funkcjonowanie…
Wczoraj wyruszyliśmy z Łukaszem Grudyszem oraz zapoznanym na miejscu dziennikarzem francuskiej gazety ‚le figaro’. Dotarliśmy do Lwowa poprzez główny Urząd Celny we Lwowie, Wojska terytorialne we Lwowie, przedszkole, kościoły, restauracyjka w której zjedliśmy obiad.. do Areny Lwów gdzie znajdują się Ci najbardziej potrzebujący ze wschodu. Biedni ludzie, którzy o pomoc się nie upomną. Dołączę się do postu Łukasza poniżej.
* Halina Zagorska – organizacja Zabytek Lwów, która zajmuje się dziedzictwem polskim. Polka urodzona we Lwowie
* Andrzej Mazepa – prezes Polskie Stowarzyszenie Kultury Polskiej Ziemi Polskiej
* ks. Mateusz – parafia Skole
* Andriej Wołodyj – przedstawiciel sztabu przy Urzędzie Celnym, Organizacja Sztabu Humanitarnego we Lwowie