Font:
Powiększ
A+
Pomniejsz
A-
Kolor:
Kontrast
A
Reset

Dziedzictwo kulinarne na kartach książki kucharskiej

Fundacja Jaś Wędrowniczek zrealizowała projekt współfinansowany przez Szwajcarię w ramach szwajcarskiego programu współpracy z nowymi krajami członkowskimi UE, którego zamierzeniem była książka kucharska ze staropolskimi potrawami naszego regionu.
 
Celem głównym projektu KSIĄŻKA KUCHARSKA "Kulinarne podróże z Jasiem Wędrowniczkiem" było zachowanie dziedzictwa kulinarnego obszaru objętego projektem, identyfikacja regionalnych produktów oraz ich promocja, a także rozwój turystyki kulinarnej.

 

Cele szczegółowe projektu:

- promocja kuchni lokalnej i regionalnej oraz lokalnych kucharzy i gospodyń z obszaru objętego programem

- kultywowanie tradycyjnych potraw opartych na starodawnych recepturach i przy wykorzystaniu naturalnych składników od gospodyń wiejskich

- przekazanie młodemu pokoleniu tradycji kulinarnych i przepisów do wykorzystania w domowych kuchniach

- popularyzacja lokalnej kuchni w ośrodkach wczasowych, hotelach, pensjonatach i restauracjach

- promowanie obszaru objętego wsparciem jako terenu o dużych walorach i tradycjach kulinarnych.

Ideą projektu było też zachęcanie mieszkańców obszarów wiejskich, zwłaszcza tych o niekorzystnych warunkach gospodarowania, do poszukiwania alternatywnych źródeł dochodu.

Dziedzictwo kulinarne jest naszym dziedzictwem kulturowym, mocno wiążącym się z naszą historią i tradycją przekazywaną z pokolenia na pokolenie.  Inicjatywa opracowania Książki Kucharskiej ma na celu zarówno pomagać w kultywowaniu pięknych tradycji polskiego stołu, jak i promować lokalne i regionalne dania wśród młodych kucharek, ale i restauracji i innych lokali gastronomiczno – hotelowych.

Na ponad 130 stronach pokazano przepisy na zakąski, polewki, słodkości, mięsiwo i dania jarskie. Część z nich można skosztować na miejscu, w restauracji.

Całkowite koszty projektu to 23 300 zł, z czego wkład własny to 10% - 2330 złotych.