Dziedzictwo kulinarne na kartach książki kucharskiej
Cele szczegółowe projektu:
- promocja kuchni lokalnej i regionalnej oraz lokalnych kucharzy i gospodyń z obszaru objętego programem
- kultywowanie tradycyjnych potraw opartych na starodawnych recepturach i przy wykorzystaniu naturalnych składników od gospodyń wiejskich
- przekazanie młodemu pokoleniu tradycji kulinarnych i przepisów do wykorzystania w domowych kuchniach
- popularyzacja lokalnej kuchni w ośrodkach wczasowych, hotelach, pensjonatach i restauracjach
- promowanie obszaru objętego wsparciem jako terenu o dużych walorach i tradycjach kulinarnych.
Ideą projektu było też zachęcanie mieszkańców obszarów wiejskich, zwłaszcza tych o niekorzystnych warunkach gospodarowania, do poszukiwania alternatywnych źródeł dochodu.
Dziedzictwo kulinarne jest naszym dziedzictwem kulturowym, mocno wiążącym się z naszą historią i tradycją przekazywaną z pokolenia na pokolenie. Inicjatywa opracowania Książki Kucharskiej ma na celu zarówno pomagać w kultywowaniu pięknych tradycji polskiego stołu, jak i promować lokalne i regionalne dania wśród młodych kucharek, ale i restauracji i innych lokali gastronomiczno – hotelowych.
Na ponad 130 stronach pokazano przepisy na zakąski, polewki, słodkości, mięsiwo i dania jarskie. Część z nich można skosztować na miejscu, w restauracji.
Całkowite koszty projektu to 23 300 zł, z czego wkład własny to 10% - 2330 złotych.