Dziedzictwo kulinarne na kartach książki kucharskiej
Cele szczegółowe projektu:
- promocja kuchni lokalnej i regionalnej oraz lokalnych kucharzy i gospodyń z obszaru objętego programem
- kultywowanie tradycyjnych potraw opartych na starodawnych recepturach i przy wykorzystaniu naturalnych składników od gospodyń wiejskich
- przekazanie młodemu pokoleniu tradycji kulinarnych i przepisów do wykorzystania w domowych kuchniach
- popularyzacja lokalnej kuchni w ośrodkach wczasowych, hotelach, pensjonatach i restauracjach
- promowanie obszaru objętego wsparciem jako terenu o dużych walorach i tradycjach kulinarnych.
Ideą projektu było też zachęcanie mieszkańców obszarów wiejskich, zwłaszcza tych o niekorzystnych warunkach gospodarowania, do poszukiwania alternatywnych źródeł dochodu.
Dziedzictwo kulinarne jest naszym dziedzictwem kulturowym, mocno wiążącym się z naszą historią i tradycją przekazywaną z pokolenia na pokolenie. Inicjatywa opracowania Książki Kucharskiej ma na celu zarówno pomagać w kultywowaniu pięknych tradycji polskiego stołu, jak i promować lokalne i regionalne dania wśród młodych kucharek, ale i restauracji i innych lokali gastronomiczno – hotelowych.
Na ponad 130 stronach pokazano przepisy na zakąski, polewki, słodkości, mięsiwo i dania jarskie. Część z nich można skosztować na miejscu, w restauracji.
Całkowite koszty projektu to 23 300 zł, z czego wkład własny to 10% - 2330 złotych.
SZWAJCARSKO – POLSKI PROGRAM WSPÓŁPRACY
Obszar tematyczny: Inicjatywy na rzecz rozwoju regionów peryferyjnych i słabo rozwiniętych
Projekt: Alpy Karpatom – projekt na rzecz uwolnienia potencjału ekonomicznego górskich południowych obszarów województwa podkarpackiego,
Działanie III. 3.1.2 Górski Fundusz Organizacji Pozarządowych
GÓRSKI FUNDUSZ ORGANIZACJI POZARZĄDOWYCH, NABÓR II
Instytucja Realizująca Projekt: Fundacja Karpacka – Polska, ul. Rynek 7, 38-500 Sanok, tel. 13 46 388 50, e-mail: biuro@fundacjakarpacka.org, www.alpykarpatom.pl
Operator Dotacji: Bieszczadzka Agencja Rozwoju Regionalnego Sp. z o.o., 38-700 Ustrzyki Dolne, ul. Rynek 17, tel. 13 461 29 98, e-mail: biuro@barr-ustrzyki.pl,
Projekt
Dziedzictwo kulinarne na kartach książki kucharskiej
Koszt projektu i kwota wnioskowanego dofinansowania
Całkowite koszty kwalifikowalne – całkowite koszty projektu (A) |
Kwota wnioskowanego dofinansowania (B) |
Udział % kwoty dofinansowania w całkowitych kosztach projektu (100*B/A) |
23 300,00 PLN |
20 970,00 PLN |
90% |
Okres trwania projektu
7 miesięcy |
- Zakres i cele projektu:
Celem głównym projektu jest zachowanie dziedzictwa kulinarnego obszaru objętego projektem, identyfikacja regionalnych produktów oraz ich promocja a także rozwój turystyki kulinarnej.
Cele szczegółowe:
- Promocja kuchni lokalnej i regionalnej oraz lokalnych kucharzy i gospodyń z obszaru objętego programem
- kultywowanie tradycyjnych potraw opartych na starodawnych recepturach i przy wykorzystaniu naturalnych składników od gospodyń wiejskich
- Przekazanie młodemu pokoleniu tradycji kulinarnych i przepisów do wykorzystania w domowych kuchniach
- popularyzacja lokalnej kuchni w ośrodkach wczasowych, hotelach, pensjonatach i restauracjach
- promowanie obszaru objętego wsparciem jako terenu o dużych walorach i tradycjach kulinarnych
- Partnerzy: Bieszczadzka Fundacja Rozwoju Postaw Twórczych – ORELEC „GALA
2. Harmonogram realizacji projektu. |
||||||||||
Nazwa wydatku (zgodnie z budżetem) |
Wydatki projektu w ujęciu kwartalnym (w PLN) |
|||||||||
Kolejne kwartały realizacji projektu |
||||||||||
II kwartał 2014 |
III kwartał 2014 |
IV kwartał 2014 |
||||||||
1.1 Wynagrodzenie koordynatora |
X |
X |
||||||||
4.2.1. Wynagrodzenie fotografa |
X |
|||||||||
4.3.1 Prace redakcyjne |
X |
|||||||||
4.3.2 Wynagrodzenie osoby zajmującej się aranżacją |
X |
|||||||||
4.3.3. Opracowanie tekstów do książku kucharskiej |
X |
X |
||||||||
4.3.4. Wynagrodzenie kucharza |
X |
|||||||||
6.1.1. Koszt zakupu półproduktów |
X |
|||||||||
- Korzyści związane z projektem
Wskaźniki rezultatu:
- Wzrost świadomości/wiedzy społeczeństwa, właścicieli lokali gastronomicznych i gospodarstw agroturystycznych lokalnych przepisów kulinarnych
- Zachowanie i kultywowanie tradycyjnych przepisów podczas codziennego przygotowywania posiłków
- Identyfikacja Karpat Wschodnich z konkretnymi potrawami – lokalnym dziedzictwem kulinarnym
Wzrost atrakcyjności turystycznej Karpat Wschodnich poprzez identyfikację lokalnych potraw.