wiosenne-a3

FUNDACJA JAŚ WĘDROWNICZEK ZAPRASZA DO UDZIAŁU W PROJEKCIE

ORGANIZACJA WARSZTATÓW ORAZ PROMOCJA AKTYWNEGO TRYBU ŻYCIA

Celem głównym projektu jest podniesienie atrakcyjności turystycznej i promocja gminy Rymanów poprzez przygotowanie tras – sprzątanie gminy, oznaczenie tras i utworzenie ścieżek questingowych.

W ramach projektu odbędą się 3 spotkania warsztatowe celem zbudowania 3 questów. Quest jest to tzw. turystyka z zagadkami, która pokazuje ciekawe miejsca danego terenu (dawna harcerska zabawa w podchody)

W questach uczestniczą uczniowie szkoły ZSP w Posadzie Górnej oraz uczniowie ZSP w Rymanowie, przedstawiciele Urzędu Gminy, Nadleśnictwa , MPGK Rymanów, właściciele pensjonatów i agroturystyk, przedstawiciele stowarzyszeń „Nasz Rymanów, „Spotkanie Rymanów”, przewodnicy górscy, lokalni artyści oraz wszystkie osoby zainteresowane.

Piętnastoosobowa grupa warsztatowa podzielona została na trzy zespoły. Liderami tych zespołów są: Krzysztof Zięba, Monika Niemczyk i Marzena Szepieniec.

Wszystkie chętne grupy, stowarzyszenia oraz osoby zainteresowane tworzeniem ścieżek questingowych prosimy o kontakt z biurem fundacji:

Hotel **Restauracja Jaś Wędrowniczek
Bieleckiego 8
38-480 Rymanów
609 729 629  –  Justyna Szepieniec

14 marca już zapowiadamy „WIOSENNE PORZĄDKI” Rymanowa i Rymanowa Zdroju . Wszystkich chętnych zapraszamy do udziału.

Hasłem przewodnim projektu jest ‘RYMANÓW CZYSTY I PRZEJRZYSTY’

Dzięki tej akcji chcemy uwrażliwić mieszkańców gminy na fakt czystego, niezaśmieconego środowiska, ulic, lasów na sposób postrzegania gminy, regionu przez potencjalnych turystów.

Start godz.9.00 na parkingu Restauracji ”Jaś Wędrowniczek”. Każdy uczestnik akcji otrzyma gumowe rękawic, koszulkę oraz posiłek.

Więcej informacji na temat akcji WIOSENNYCH PORZĄDKÓW zapraszamy śledzić informacje na stronie internetowej.

STO PROCENT POWODZENIA AKCJI!!
Aż miło popatrzeć co się działo.
Przy niezbyt sprzyjającej pogodzie, 14 marca w sobotę w akcji „Rymanów czysty i przejrzysty” organizowanej przez Fundację „Jaś Wędrowniczek” wzięło udział około osiemdziesięciu osób.
Każdy uczestnik otrzymał koszulkę z logo, rękawice, worki, lunch boxy.
Działo się, było nas widać, wszyscy zadowoleni, na koniec dla każdego zasłużony obiad w Jasiu Wędrowniczku. Najważniejsze było to, że wszyscy wyszli z domów i robiliśmy coś wspólnie dla naszej okolicy.
Bardzo dziękujemy dzieciom i młodzieży z Posady Górnej, kółko PCK, które wzięły udział w akcji pod opieką p. Bernadetty Michnowicz. 30 osób.
Radni i pracownicy Gminy Rymanów z Posady Górnej z dzielnymi dziećmi dla których nie było przeszkód 🙂 – sprzątali okolice rzeki, ul. Nadbrzeżna.
Kolejne podziękowania dla ZAAZ Rymanów Zdrój – 30 osób wraz z instruktorami, którzy sprzątali Park Zdrojowy.
Młodzież ze Szkoły w Rymanowie z p. Barbarą Kułak z Nadleśnictwa Rymanów – od Kościoła w kierunku Cmentarza Żydowskiego, Kalwaria, ul. 3-go Maja.
Michał Parys, Justyna Szepieniec, Marzena Szepieniec, Tymoteusz Oczoś – okolice Szkoły, ul. Zielona., okolice Biedronki. Tymek wpadł do rowu…
Magdalena Bolanowska z dziećmi – ul. Zielona (jak na 9-ty miesiąc ciąży, 4 wory to jest rekord :))
No i nie możemy zapomnieć o ZGK Rymanów. Pan Dyrektor Damian Rygiel w akcję sprzątania włączył się kilka dni przed 14 marca, a porządki zakończył 23 marca sprzątaniem rzeki. Pełny ‚raport’ ile zostało zebranych śmieci, poniżej.

Ponadto wspierają nas:
Gmina Rymanów, Nadleśnictwo Rymanów, Nasz Rymanów, Lokalne Stowarzyszenia.
Bardzo dziękujemy wszystkim za wzięcie udziału w projekcie.
Mamy nadzieję, że w przyszłym roku będzie jeszcze więcej chętnych osób do sprzątania i mniej śmieci.
Sprzątanie było ostatnim etapem projektu dofinansowanego przez Urząd Marszałkowski Województwa Podkarpackiego pt. „Organizacja warsztatów oraz promocja aktywnego trybu życia”
Przez trzy miesiące grupy warsztatowe spotykały się w celu ułożenia questów – co to jest, będzie wiadomo już niedługo. Questy zwane inaczej deptajami będą dostępne w Biurze Informacji w Rymanowie Zdroju oraz w Jasiu Wędrowniczku.
Grupy warsztatowe:
Grupa I – quest Rymanów – Śladami miejsc których nie ma.
p. Alicja Kurylak
www.fundacjajaswedrowniczek.pl

, 1 - Kopia 1a 2

43 4a