„LEKCJE ONLINE” dla dzieci i młodzieży
Nauka z Fundacją Jaś Wędrowniczek

Fundacja „Jaś Wędrowniczek” z Rymanowa
aktywnie wspiera edukację dzieci i młodzieży. W obecnym trudnym dla nauczycieli i uczniów czasie, we współpracy z lokalnymi nauczycielami nagrywamy krótkie filmiki edukacyjne dla uczniów klas I-III i IV-VIII, szkoły średnie.
Inicjatywa ta spotkała się z dużym zainteresowaniem zarówno uczniów jak i pedagogów zaangażowanych w akcję. Nagrania powstają w przytulnych wnętrzach Hotelu Restauracji Jaś Wędrowniczek, który to obiekt użyczył miejsca na realizację projektu.
@www.jas-wedrowniczek.pl
Audycje są odpowiedzią prezes Fundacji – Justyny Szepieniec na potrzeby edukacyjne dzieci i młodzieży.
Już pierwszy odcinek cyklu poświęcony m.in. historii pokazał, że nauka przed komputerem nie musi być nudna. W planie jest stworzenie materiałów z zakresu innych przedmiotów szkolnych.
FUNDACJA „JAŚ WĘDROWNICZEK”
LEKCJE ON-LINE dla dzieci i młodzieży

Nauki nie można zaniedbać! Dlatego w okresie „kwarantanny społecznej”, postanowiliśmy skierować nasze siły w kierunku „nauczania on line” w ciekawy i atrakcyjny dla dzieci sposób.

Celem zbiórki jest zebranie środków na przygotowanie lekcji w formie krótkich audycji. Kontynuacja nauczania dzieci klas I-III, IV-VIII oraz młodzieży jest niezwykle ważna w czasie trwającej epidemii.
Nikt nie był przygotowany na zaistniałą sytuację, ani nauczyciele, ani dzieci, ani rodzice.

Zgodnie z ideą projektu chcemy dotrzeć do jak największej liczby uczniów.

Realizacja Projektu

Powstaną krótkie audycje – filmy dotyczące wybranych tematów szkolnych.
Pierwszy odcinek już się ukazał – „Wielka historia z Rymanowem w tle”, którą opowiedział Pan Stanisław Penar – nauczyciel w Zespole Szkół Publicznych w Rymanowie i „przetarł szlaki” 🙂
Lekcja skierowana jest do uczniów klas I-IV.

Projekt jest realizowany na bieżąco, mamy już przygotowanych 11 nagrań kolejnych odcinków, obecnie w montażu. Zebrane środki pomogą nam skończyć całą serię planowanych 30 lekcji.

Montaż i nagrywanie

Nagranie jednej audycji trwa około 2h, zaaranżowanie scenografii, filmowanie, montaż materiału to min. jeden dzień co jest mega wyczynem dla filmowca, aby powstał materiał taki jak Wam prezentujemy.
Użycie drona, wyjścia w teren, powtórki, tzw. ‚dogrywki’, korekta nauczyciela – wszystko w rękach ZAWADA_FILM @https://www.facebook.com/zawadafilm/ Mirka, który zgodził się zająć projektem.

Nauczyciele – z góry im dziękujemy, gdyż robią wspaniałą pracę przed kamerą, co samo w sobie jest niemałym wyzwaniem.
W domu przygotowują materiały, do ‚studia’ przychodzą z mnóstwem rekwizytów, książek, prezentacji.
Brawo Wy!! 🙂

Bezpieczeństwo podczas nagrań
Dbamy o to, aby w nagraniu uczestniczyły tylko dwie osoby: wykładowca i filmowiec. Przestrzegamy też wszystkich zasad bezpieczeństwa, wymaganych w obecnej sytuacji.
Po każdym nagraniu przyrządy, stół, rekwizyty są dezynfekowane. Kolejne osoby nie spotykają się ze sobą.

Będziemy nagrywać tak długo, na ile siły i budżet pozwolą. Jesteśmy pewni, że powstaną wspaniałe audycje edukacyjne skierowane do dzieci i młodzieży nie tylko z terenów Gminy Rymanów.

Tematy przedstawiane w audycjach to program szkolny realizowany w całej Polsce.

Dystrybucja Projektu
Filmy trafią na nasz kanał YouTube https://www.youtube.com/watch?v=ARcJjZuA-CE&t=15s , stronę Fundacji Jaś Wędrowniczek www.fundacjajaswedrowniczek.pl, profil FB Jaś Wędrowniczek oraz do portali internetowych w wielu miastach Podkarpacia i nie tylko. Przekażemy go także portalom szkolnym i gminnym oraz wszystkim zainteresowanym.

LISTA ODCINKÓW zrealizowanych, w przygotowaniu i planowanych.

1. Stanisław Penar, Zespół Szkół Publicznych w Rymanowie „Wielka Historia Jagiellonów ” I-IV kl.

2. Marcin Kielar, ZSP Rymanów, „Wybrane zjawiska optyczne w przyrodzie”, VII-VIII kl.

3. dr Zygmunt Pelczar, Przewodnik Beskidzki, „Łemkowie – górale Beskidu Niskiego” – Młodzież Szkół Średnich
4. Jakub Bobko, student, „Magia Kina – animacja i super bohaterowie”, klasy IV-VIII

5. Ignacy Bielecki, emerytowany pracownik Zespołu Karpackich Parków Krajobrazowych w Krośnie. „Chrońmy tradycje rodzinne”, klasy IV-VIII

6. dr Wojtek Krukar, ZSP Rymanów, „Działalność wód płynących na przykładzie rzeki Wisłok”, licealiści I klasa, licealiści I-III kl. geografia rozszerzona

7.dr Zygmunt Pelczar, Przewodnik Beskidzki – Postać Ignacego Łukasiewicza
8. Mariusz Świętnicki – Układ Słoneczny
9. Edyta Krukar Zespół Szkół Publicznych w Posadzie Górnej – Magiczna liczba Pi, kl. VII-VIII, I liceum
10. Bernadeta Michnowicz, Nauczyciel ZSP Posada Górna. Biologia. Kl. VI. Patyczaki to owady.

11. dr. Wojtek Krukar, ZSP Rymanów, Procesy wulkaniczne na przykładzie wulkanów w basenie morza śródziemnego. I liceum

Materiału dydaktycznego nie zabraknie, nauczyciele z każdej dziedziny nauki są u nas mile widziani! Zapraszamy do współpracy!

Wesprzyj naszą zbiórkę ! Każdy grosz się liczy !

** Subskrybuj nasz kanał YouTube i kliknij dzwoneczek, aby być na bieżąco.

Przekaż fundacji 1% KRS 0000334617
Wesprzyj Fundację datkiem bezpośrednio na konto Fundacji:
BGZ BNP PARIBAS
Oddział Krosno
Numer Rachunku:
56 2030 0045 1110 0000 0416 9030

Jeżeli chcecie się dowiedzieć kim jest inicjator zbiórki i dlaczego jest robiona zapraszamy do kontaktu
Przez nasz profil FB