INICJATYWA: „GALICYJSKI FESTIWAL KSIĄŻKI REGIONALNEJ połączony z HAPPENINGIEM OPEN SPACE TECHNOLOGY”

W OKRESIE: IX – X 2018r.

Inicjatywa GALICYJSKI FESTIWAL KSIĄŻKI REGIONALNEJ, to spotkanie z ludźmi piszącymi o naszym regionie w różnych formach.

Podczas wydarzenia zaprezentowali się regionalne wydawnictwa i autorzy związani z Podkarpaciem i galicyjskością poprzez miejsce swego życia i tworzenia oraz odwołań literackich i inspiracji.

To spotkanie publiczności festiwalowej z ludźmi piszącymi o naszym regionie w różnych formach (proza, poezja, wspomnienia, esej, reportaż, przewodnik, monografie historyczne i albumu).

Gościem specjalnym był Andrzej Stasiuk.

Jeden z najciekawszych twórców współczesnej, polskiej literatury. Znany jest ze swojego niepowtarzalnego stylu i podejścia do życia, a także zamiłowania do samochodowych podróży, krajobrazów prowincji. Laureat wielu nagród literackich, między innymi otrzymał Nagrodę Fundacji im. Kościelskich, Nagrodę Literacką „Nike” oraz Austriacką Nagrodę Państwową w dziedzinie literatury europejskiej.