PRAKTYCZNY KURS METODY PEDAGOGICZNEJ MONTESSORI

NIEPUBLICZNE PRZEDSZKOLE JĘZYKOWE TUPTUSIOWO

ZAPRASZAMY!

Zgłoszenia – tel. 609 729 629

WSTĘP DO METODY PEDAGOGICZNEJ MONTESSORI!

Metoda Montessori  w przedszkolu i w szkole podstawowej jako narzędzie do pracy ze wszystkimi dziećmi, także o specjalnych potrzebach edukacyjnych i szczególnie uzdolnionych.

Metoda Montessori jest narzędziem, które doskonale odpowiada na indywidualne potrzeby dziecka, a równocześnie uczy zasad pracy grupowej opartej na wzajemnym szacunku. Na kursie pokażemy kim jest nauczyciel Montessori. Omówimy blok zajęć poświęcony założeniom teoretycznym metody – omówienie zagadnień koncepcji dziecka i nauczyciela, pracy własnej, wolności, i dyscypliny, porządku, ciszy i grupy mieszanej wiekowo. Praca z wybranymi pomocami Montessori.

Kurs przeznaczony jest dla:

• nauczycieli, pedagogów, psychologów,
  • rodziców
  • rodziców edukujących dzieci w domu
  • studentów pedagogiki

PROWADZĄCY:

Agnieszka Górecka – prezes Fundacji Wspierania Idei Marii Montessori, dyrektor Katolickiego Gimnazjum Montessori

Agnieszka Guzik – viceprezes Fundacji Wspierania Idei Marii Montessori, dyrektor katolickiej Szkoły Podstawowej Montessori

Iwona Łagosz – nauczyciel w Katolickiej Szkole Podstawowej Montessori, wieloletni nauczyciel przedszkola prowadzonego metodą Montessori, pedagog specjalny

ROZKŁAD ZAJĘĆ:

19 luty – piątek:

• 17.00-19.00 – wprowadzenie – integracja grupy, prezentacja planu szkolenia, przedstawienie postaci Marii Montessori, wprowadzenie w metodę M. Montessori

20 luty – sobota:

• 9.00-13.00 – blok zajęć poświęcony założeniom teoretycznym metody – omówienie zagadnień koncepcji dziecka i nauczyciela, pracy własnej, wolności i dyscypliny, porządku, ciszy i grupy mieszanej wiekowo                                                                                                                                                                                         * przerwa kawowa
  • 13.00 – obiad
  • 14.30-18.30 – blok zajęć poświęcony wybranym zagadnieniom praktycznym – omówienie pracy z podstawowymi pomocami wykorzystywanymi w przedszkolu i klasach I-III szkoły podstawowej
  • 18.30 – pytania i odpowiedzi

* W trakcie bloków tematycznych dwie przerwy kawowe 15 min.

21 luty – niedziela:

• 13.00 – gorący posiłek.

Opłata za kurs:  150 zł/uczestnik*

*cena obejmuje udział w kursie, bufet kawowy, gorący posiłek w sobotę i niedzielę

Każdy uczestnik otrzyma zaświadczenie uczestnictwa.

obrazwyr